Vesti

U ime Red Hat-a, Romsym Data Vas poziva da nam se pridružite na seminaru 20. Februara, 2013. u hotelu Falkensteiner u Beogradu.

Detaljnije...
 
Naslovna arrow Microsoft arrow Original Equipment Manufacture (OEM) Softver
 
 
Original Equipment Manufacture (OEM) Softver

Mirosoft OEM softver je softver koji se može prodavati  uz potpuno sastavljen računarski sklop.

ImageOEM softver se pakuje u OEM System Builder pakete, a na svakom od paketa nalazi se nalepljena OEM System Builder licenca u kojoj su definisane obaveze firmi koje prodaju računare sa instaliranim Microsoft OEM softverom. U tački 4. OEM System Builder licence je definisano da se Microsoft OEM softver može prodavati uz računarski sklop, ali i da računarski sklop ne podrazumeva upotrebu poptuno novih komponenti već je moguće koristiti polovne komponente ili reparirane računare.

Prema istoj licenci potpuno sastavljeni računarski sklop predstavlja sistem koji se obavezno sastoji od sledećih računarski komponenti:

Matična ploča

Procesor

Hard disk

Napajanje

Kućiste

Svaka pojedinačna softverska licenca mora se distribuirati u skladu sa ugovorom o licenci sa krajnjim korisnikom („EULA“) koji prati pojedinačne softverske licence. Po odredbama EULA, u trenutku odlepljivanja OEM System Builder sigunosne nalepnice sa OEM System Builder paketa, izdavača licence predstavlja lice koje je izvršilo odlepljivanje sigunosne nalepnice sa paketa i to za svaku pojedinačnu licencu sadržanu u paketu.

Pored OEM System Builder licence koja je zalepljena na svakom OEM System Builder paketu, u paketu se nalaze i:

Instalacioni medij za softver (1, 3 ili 30 komada u zavisnosti od vrste paketa)

Licenca za korišćenje softvera (End User License Agreement – EULA uz svaki instalacioni disk po jedna)

Sertifikat o autentičnosti (Certificate of Authenticity – COA nalepnica uz svaki instalacioni disk po jedna)

Uputstvo za instalaciju (uz svaki instalacioni disk po jedna)

OEM Preinstalation Kit (jedan komad u paketu)

Image

Certificate of Authenticity – COA nalepnica

Nakon izvršene instalacije, potrebno je izvršiti lepljenje COA nalepnice na vidljivi deo kućišta računara, ali i izvrsiti aktivaciju proizvoda putem interneta ili pozivanjem Microsoft centra na broj telefona 0700-300-300.

Image

Pravilno nalepljena COA nalepnica

 

Životni vek Microsoft OEM softvera vezan je za životni vek računara na kome je takav softver instaliran. Kada se rashoduje ili prodaje računar na kome je instaliran OEM softver, rashoduje se ili prodaje i OEM softver zajedno sa računarom. Međutim, u slučaju potrebe dozvoljeno je menjati računarske komponete računarskog skolpa na kome je instaliran Microsoft OEM softver.

U slučaju pada sistema i neophodnosti reinstalacije istog, vlasnik licence može nazvati Microsoft centar i uz objašnjenje nastalog problema zatražiti pomoć oko izvršenja ponovne aktivacije OEM softvera.

 

Downgrade pravo OEM softvera

Određene OEM softverske licence donose Downgrade pravo, odnosno pravo korišćenja prethodnih verzija:

Windows 7 Professional i Windows Ultimate donosi pravo downgrade-a na:

Vista Business,

Vista Business 64 bit

Vista Business Tablet PC Editions

Vista Business i Vista Ultimate donosi pravo downgrade-a na:

Windows XP Professional,

Windows XP Professional 64 bit

Windows XP Tablet PC Editions

Windows XP Professional donosi pravo downgrade-a na:

Windows 2000 Professional

Windows NT Workstation 4.0

Windows 98 (Second Edition)

Windows Server 2008 i Windows Small Business Server 2008 Premium nose Downgrade pravo – opisano u EULA (End User License Agreement) samog proizvoda.

Za korišćenje prethodne verzije softvera podršku ne obezbeđuju ni Microsoft ni distributer ali ni System Builder – prodavac računara - jer se primenjuje EULA proizvoda u kojoj je definisano da korisnik sam mora nabaviti originalni instalacioni  sa odgovarajućim instalacionim ključem bez obzira na program licenciranja. (OEM, FPP, OLP, OVS...) Instalacioni disk i instalacioni ključ koji se koriste za realizovanje Downgrade prava mogu biti već koričćeni za instalaciju na nekom drugom sistemu. Ukoliko se javi problem prilikom instalacije (u smislu poruke da je ta kopija vec  aktivirana) problem se rešava pozivom Microsoft centru uz objašnjenje da postoji potreba za reailizovanjem OEM downgrade prava. Jedna ista kopija softvera se moze koristiti za downgrade neogranicen broj puta.

 
 
Top!
Top!