Vesti

U ime Red Hat-a, Romsym Data Vas poziva da nam se pridružite na seminaru 20. Februara, 2013. u hotelu Falkensteiner u Beogradu.

Detaljnije...
 
Naslovna arrow Microsoft arrow Open License Program (OLP) ugovor
 
 
Open License Program (OLP) ugovor

Microsoft Open License Program (OLP) predstavlja program količinskog licenciranja Microsoft softvera koje je namenjeno pravnim licima, a koja imaju potrebu za kupovinom 5 i više Microsoft softverskih licenci bilo kog softverskog pool-a (operativni sistemi, aplikacije i serveri).

OLP licenca je trajna licenca i validna je sve dok vlasnik licence postoji kao pravno lice, a plaćanje se vrši jednokratno.

Elektronski oblik licence se isporučuje putem mejla u roku od 24 časa od trenutka poručivanja.

Nakon što klijent dobije elektronski oblik licence u mogućnost https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter/ namenjenog upravo vlasnicima OLP licenci, preuzme ključeve za instalaciju softvera.

Sa istog portala moguće je download-ovati i samu instalaciju softvera. Ukoliko klijent ne želi da vrši download instalacije i želi da kupi originalan disk, to se može učiniti vršenjem doplate. Sa jednog instalacionog diska vrši se instalacija na sve računare za koje je licenca i plaćena.

Nakon izvršene instalacije nije potrebno vršiti aktivaciju softverskih proizvoda. Softver se u okviru pravnog lica vlasnika licence može prenositi sa računara na računar. Pre prenosa mora se izvršiti deinstalacija sa računara sa kojeg se softver premešta.

eOpen portal je namenjen isključivo vlasnicima OLP licenci i preko njega klijent ima komlpetan uvid u svoju OLP  licencu. Preko istog portala mogu se preuzeti i klučevi za instalaciju kao i sama instalacija za proizvod za čiju je upotrebu i kupljena licenca.

U slučaju da portal https://www.microsoft.com/licensing/servicecenter/ iz bilo kog razloga nije u funkciji, a potrebno je izvršiti preuzimanje instalacioniih ključeva, potrebno je pozvati Microsoft centar na broj telefona 0700-300-300. Na osnovu autorizacionog i licencnog broja sa OLP licence osoblje Microsoft centra će generisati ključeve za izvršenje instalacije.

Specifični uslovi poručivanja

Postoji nekoliko situacija kada se ne mora kupiti 5 OLP artikala a klijent se kvalifikuje u OLP:

Kada se kupuje Procesorska licenca

  • Svaka radna stanica koja pristupa Microsoft serveru na direktan ili indirektan način mora imati dozvolu za pristup. Ta se dozvola označava sa CAL (Client Access License). U slučaju kada se kupuje MS server sa Procesorskom licencom nije potrebno kupovati CAL-ove jer Procesorska licenca obezbeđuje neograničen broj pristupa radnih stanica MS serveru. Mora se voditi računa da ukoliko se klijent odluči za kupovinu Procesorske licence za Server mora se kupiti onoliko Procesorskih licenci koliko FIZIČKIH procesora ima hardverski server na kome je instaliran softvrski server. Dakle, ukoliko računar ima dva fizička procesora, a klijentu je potreban neograničen broj pristupa radnih stanica, potrebno je kupiti dve Procesorske licence. Procesorske licence se u principu vezuju za ISA server (ne postoji varijanta ISA server + CAL-ovi) kao i za SQL Server. Granica kada je isplativije kupiti SQL Server Procesorska Licenca umesto SQL servera + SQL Server CAL-ova jeste 30 radnh stanica koje pristupaju SQL serveru. Naravno, pod uslovom da Server radi sa jednim fizičkim procesorom.

Kada se kupuje licenca sa Qualified

  • Licence koje se pojavljuju sa Qualified su uglavnom licence sa pretplatom za razvojne alate Visual Studio Pro/MSDN Pro ili Visual Studio Pro/MSDN Premium. Imajući u vidu da se radi o skupu razvojnih alata licence oznacene nazivom Qualified automatski se kvalifikuju u OLP

Kada se kupuje Small Business Server koji dolazi sa 5 SBS CALova

  • Predstavlja praktično kupovinu 6 licenci (Small Business Server + 5 Small Business Server CAL-ova)

Kada se kupuje artikal koji uključuje 5 SBS CALova

  • Predstavlja praktično kupovinu 5 licenci (5 Small Business Server CAL-ova)

Software Assurance program donosi sa sobom sledeće povoljnosti:

SA povoljnosti

OLP

Trajanje

Dobijanje novih vrezija softvera

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

eLearning on line kursevi

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Home Use rogram

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Cold back up for Disaster Recovery

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Hotfix support

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Porcivanje novih licenci u manjem broju od 5

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Ukljucivanje filijala u OLP Agreement

da

Dve godine od datuma
izdavanja inicijalne OLP licence

Tabelarni pregled Software Assurance povoljnosti za OLP program licenciranja

·        SA–Obnavljanje Software Assurancea

*   Nakon što istekne period od 2 godine od inicijalnog izdavanja OLP licence sa Software Assurance-om klijent može izvršiti obnavljanje Software Assurance programa. Tako obnovljeni Software Assurance validan je naredne dve godine.

 
 
Top!
Top!